نحوه استفاده جاوا اسکریپت برای توسعه بک اند (Backend)

جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که به شما امکان می دهد محتوای به روز شده داینامیک ایجاد کنید، فایل های چند رسانه ای را کنترل کنید، تصاویر را متحرک کنید و کارهای مختلف دیگری را انجام دهید. این زبان قبلاً به عنوان زبان سمت کلاینت شناخته می شد که برای پویاتر و تعاملی بودن وب سایت ها مورد استفاده قرار میگرفت. با این حال، در دنیای امروز، جاوا اسکریپت یک زبان جهانی است که می تواند برای توسعه backend به طرق مختلف مورد استفاده قرار گیرد. توسعه دهندگان از آن برای برنامه نویسی سمت سرور جهت ایجاد برنامه های کاربردی وب یا تسهیل توسعه با کتابخانه ها و چارچوب های جاوا اسکریپت استفاده می کنند.
در این مطلب به توسعه بک اند با جاوا اسکریپت میپردازیم و به صورت جامع سوال “آیا جاوا اسکریپت برای بک اند استفاده می شود؟” را پاسخ خواهیم داد.
توسعه Backend چیست؟
سمت سرور توسعه وب که در آن شما به عنوان توسعه دهنده، کدی را برای قدرت بخشیدن به برنامه وب می نویسید، توسعه بک اند نامیده می شود. صفحه اصلی همان چیزی است که کاربر هنگام مرور وب می بیند و با آن تعامل دارد. پشتیبان، که معمولاً روی سرور وب اجرا میشود، همان چیزی است که فرانتاند را هدایت میکند.
Backend مسئولیت موارد زیر را در سایت بر عهده دارد:
- ذخیره و بازیابی داده ها از پایگاه داده
- پردازش داده ها
- ارسال داده ها به فرانت اند
- دریافت داده ها از فرانت اند
- مدیریت جلسات کاربر
- ایمن سازی برنامه
آیا جاوا اسکریپت برای بک اند مناسب است؟
توسعه دهندگان جاوا اسکریپت از این زبان برای نوشتن کد سمت سرور نیز استفاده می کنند. این کد مسئول منطق سمت سرور برنامه، از جمله تعاملات پایگاه داده است. Node.js یک محیط اجرا جاوا اسکریپت است که اجازه می دهد کد جاوا اسکریپت خارج از یک مرورگر وب اجرا شود. در سال 2009 معرفی شد تا جاوا اسکریپت بتواند برنامه های سمت سرور را اجرا کند. این کتابخانه یک محیط چند پلتفرمی است که بر روی موتور جاوا اسکریپت V8 ساخته شده است و شامل مجموعه ای از کتابخانه ها و ابزارها برای کمک به توسعه دهندگان جهت ایجاد برنامه های کاربردی قدرتمند است.
از آنجایی که Node.js سبک و کارآمد می باشد، برای توسعه Backend محبوب است. xpress.js و Koa.js دو فریم ورک دیگر جاوا اسکریپت برای بک اند هستند. جاوا اسکریپت به دلیل ماهیت ناهمزمان، مقیاس پذیری و سرعت، چیزهای زیادی برای ارائه به توسعه دهندگان باطن دارد.
برنامه نویسی ناهمزمان نوعی است که در آن برنامه منتظر نمی ماند تا یک کار تمام شود تا به کار بعدی برود. این برای توسعه Back end ایدهآل است زیرا به سرور اجازه میدهد تا چندین درخواست را به طور همزمان بدون نیاز به منتظر ماندن برای تکمیل هر یک، قبل از ادامه درخواست بعدی انجام دهد.
مقیاس پذیری به توانایی یک سیستم برای مدیریت بار افزایش یافته اشاره دارد. از آنجا که جاوا اسکریپت مبتنی بر رویداد است، بسیار مقیاس پذیر است و می تواند تعداد زیادی از رویدادها (درخواست ها) را بدون کاهش سرعت مدیریت کند. توسعه Backend به سرعت نیاز دارد. از آنجایی که جاوا اسکریپت بر روی سرور کامپایل و اجرا می شود، نیازی به دانلود و تفسیر توسط مرورگر ندارد.
شروع Backend با جاوا اسکریپت
روش های متعددی برای یادگیری جاوا اسکریپت برای توسعه Backend وجود دارد، اما یکی از ساده ترین آنها استفاده از چارچوبی مانند Node.js است. یک کتابخانه جاوا اسکریپت، مانند Express.js، راه دیگری برای شروع است. این یک انتخاب محبوب برای توسعه برنامه های کاربردی وب است و دارای ویژگی هایی مانند روتر و میان افزار می باشد که آن را برای توسعه بک اند ایده آل می کند.
اگر می خواهید با جاوا اسکریپت برای توسعه Backend در سطح پایین تر شروع کنید، می توانید از ماژول HTTP Node.js استفاده کنید. این به شما امکان می دهد یک سرور HTTP در Node.js ایجاد کنید و از آن برای ساخت برنامه های کاربردی استفاده کنید.
استفاده از فریم ورک بک اند جاوا اسکریپت
همانطور که گفته شد، فریم ورک های مختلف جاوا اسکریپت در دسترس هستند که می توانند توسعه Backend را ساده تر و کارآمدتر کنند. ما آنها را در بخش های بعدی به طور عمیق بررسی خواهیم کرد.
چارچوب ها را می توان به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار داد، اما دو مورد رایج ترین آنها صرفه جویی در زمان و اجرای استانداردها است. هنگامی که از یک فریم ورک استفاده می کنید، اساساً از کدهای نوشته شده و آزمایش شده قبلی استفاده مجدد می کنید. شما در زمان صرفه جویی می کنید زیرا مجبور نیستید از صفر شروع کنید. قبلا در سایت امیر رسولی، محبوب ترین فریم ورک های جاوا اسکریپت را بررسی کرده بودیم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
در همین حال، اجرای استانداردها برای توسعه دهندگان سودمند است، زیرا نیاز به پرداختن به جزئیات را از بین می برد. همچنین برای کاربران مفید است زیرا به این معنی است که آنها می توانند انتظار تجربه ای ثابت را در چندین برنامه داشته باشند.
انتخاب پایگاه داده مناسب
شما باید یک پایگاه داده را برای توسعه Backend انتخاب کنید. MySQL، MongoDB و PostgreSQL همگی گزینه های محبوبی برای توسعه دهندگان جاوا اسکریپت هستند. به خاطر داشته باشید که هیچ پاسخ قطعی برای اینکه کدام بهترین است وجود ندارد. چرا؟ از آنجا که پایگاه داده ایده آل برای یک برنامه خاص توسط عوامل مختلفی از جمله اندازه و پیچیدگی داده ها، عملکرد مورد نیاز، مقدار هزینه و زمان در دسترس برای توسعه و ترجیحات توسعه دهندگان تعیین می شود.
با این حال، دستورالعمل های کلی زیر می تواند به شما در انتخاب پایگاه داده برای برنامه خود کمک کند:
اگر به یک پایگاه داده سریع نیاز دارید که بتواند حجم زیادی از داده ها را مدیریت کند، باید یک پایگاه داده رابطه ای مانند MySQL، Oracle یا Microsoft SQL Server را در نظر بگیرید.
اگر به یک پایگاه داده با کاربری آسان نیاز دارید که به زمان زیادی برای توسعه نیاز ندارد، ممکن است بخواهید یک پایگاه داده NoSQL مانند MongoDB یا CouchDB را در نظر بگیرید.
اگر به یک پایگاه داده رایگان و منبع باز نیاز دارید، باید MySQL، PostgreSQL یا MongoDB را در نظر بگیرید.
از ابزار ساخت استفاده کنید
یک ابزار ساخت، مانند Webpack یا Gulp، میتواند به شما در خودکارسازی فرآیند ساخت و آزمایش کد کمک کند. این می تواند در زمان شما صرفه جویی زیادی کند.
با میکروسرویس ها آشنا شوید
Microservices یک معماری محبوب برای توسعه backend است. این شامل تقسیم یک برنامه بزرگ به سرویس های کوچک و مستقل است که به تیم ها اجازه می دهد به طور مستقل روی آنها کار کنند.
محبوب ترین فریم ورک های جاوا اسکریپت برای توسعه بک اند
Node.js
هنگامی که یک کلاینت چیزی را از سمت سرویس گیرنده برنامه درخواست می کند، ابتدا درخواست به سرور ارسال می شود. سپس، برخی از پردازش ها یا محاسبات در آن سرور برای تایید اعتبار درخواست انجام می شود. در نهایت یک پاسخ به سمت مشتری ارسال می شود. چارچوب Node.js در درجه اول برای همه این محاسبات و پردازش استفاده می شود.
Node.js برای ساخت برنامه های فشرده I/O مانند سایت های پخش ویدئو و برنامه های چت آنلاین و بسیاری دیگر استفاده می شود. بسیاری از غولهای فناوری تاسیس شده و استارتآپهای تازه تاسیس از فریم ورک Node.js در عملیات خود استفاده میکنند.
Express.js
Express.js یک چارچوب برنامه کاربردی وب سبک و سازگار Node.js است که مجموعه ای جامع از ویژگی ها را برای برنامه های وب و موبایل ارائه می دهد.
برخی از ویژگی های این کتابخانه به شرح زیر است:
- مسیریابی قوی – پشتیبانی از موتور قالب های متعدد
- راهنماهای HTTP (تغییر مسیر، ذخیره سازی و غیره)
- مدیریت خطای سفارشی
- پرس و جو و تجزیه کوکی
- پشتیبانی از WebSocket
- پشتیبانی از آپلود فایل
Koa.js
Koa یک کتابخانه وب Node.js است. در نظر گرفته شده است که سبک وزن با مجموعه محدودی از ویژگی های اصلی باشد که آن را برای توسعه API و برنامه های وب ایده آل می کند. تفاوت آن با بسیاری از چارچوب های وب دیگر در این است که هیچ میان افزاری را شامل نمی شود. این فریم ورک انعطاف پذیری بیشتری ارائه می دهد زیرا می توانید میان افزاری را انتخاب کنید که به بهترین وجه نیازهای شما را برآورده می کند. همچنین باعث ایجاد رد پای کوچکتر می شود.
اگر از Express استفاده کرده باشید، متوجه خواهید شد که کوآ ساختار و فلسفه مشابهی دارد. در واقع، این دو چارچوب اغلب با هم مقایسه می شوند.
Fastify
Fastify یک چارچوب وب Node.js است. از Hapi و Express الهام گرفته شده است و برای استفاده سریع و آسان توسعه داده شده است. این فریم ورک یک رویکرد مبتنی بر طرحواره را به کار می گیرد و به شما امکان می دهد مسیرهای خود و همچنین طرحواره های ورودی و خروجی را تعریف کنید. از این طریق می توانید داده های خود را قبل از اینکه به دست گیرندگان شما برسد اعتبار سنجی کنید. همچنین قابل توسعه است که به شما امکان می دهد پلاگین های خود را ایجاد کنید.
Meteor.js
MeteorJS یک چارچوب وب جاوا اسکریپت منبع باز مبتنی بر Node.js است. نمونه سازی سریع را فعال می کند و کدهای بین پلتفرمی (اندروید، iOS و وب) تولید می کند. با MongoDB ادغام می شود و از پروتکل داده های توزیع شده استفاده می کند. همچنین از یک الگوی انتشار/اشتراک استفاده میکند تا به طور خودکار تغییرات دادهها را بدون نیاز به نوشتن کد همگامسازی توسط توسعه دهنده به کاربران ارائه کند.
ما توسعه بک اند با جاوا اسکریپت را بررسی کردهایم، جنبه های نظری آن را آموخته ایم و برخی از محبوب ترین فریم ورک ها را بررسی کردهایم. استفاده از جاوا اسکریپت برای توسعه Backend مزایای متعددی دارد، از جمله جامعه توسعه دهندگان بزرگی که برای کمک به شما در دسترس است و همچنین مجموعه متنوعی از کتابخانه ها که می توانند برای تسریع توسعه استفاده شوند. البته، انتخاب استفاده از جاوا اسکریپت یا هر زبان دیگری، به نیازهای خاص پروژه شما بستگی دارد. اگر قصد فعالیت با زبان جاوا اسکریپت را دارید، اما با این زبان برنامه نویسی آشنا نیستید، مشاهده آموزش جاوا اسکریپت برای شما مناسب خواهد بود.
درباره مدیریت
من عاشق برنامه نویسی و تکنولوژی هستم و 10 سال در این زمینه مشغول به فعالیت هستم و پروژه های مختلفی رو در زمینه های سایت و شبکه های کامپیوتری و امنیت اطلاعات انجام دادم و در حال حاضر مدیر و موسس شرکت انفورماتیک طراحی پایا آنوش هستم که در زمینه ی طراحی سایت و سیستم های هوشمند و برقراری امنیت اطلاعات سیستم های کامپیوتری و همچنین آموزش فعالیت دارد و میخواهم هر آنچه که در طی این 10 سال یاد گرفتم و تجربه کردم رو با شما به اشتراک بگذارم.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید